image_pdfimage_print

Materials de prevenció «Estimar no fa mal»

Nous materials  per ajudar a identificar i superar situacions de control en les primeres relacions de parella

Els nous materials són un vídeo de sensibilització per apoderar les noies i alertar-les contra el control en les relacions afectives de parella, i dos manuals pedagògics adreçats a professionals que treballen amb adolescents. Es tracta d’eines per avançar en la desactivació de tot un ventall d’actituds i comportaments que es poden identificar a l’adolescència i que en un futur poden evolucionar cap a la violència masclista.

  • Vídeo #DesactivaelControl (enllaç al Youtube) elaborat per LA BONNE – Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, vol ajudar a identificar als i les adolescents, especialment a les noies, les situacions de control abusives, les apodera davant d’aquestes actituds i indica com superar-les. L’estudi sobre La percepció de la violència de gènere en l’adolescència i la joventut mostra que el 33% de joves entre 15 i 29 anys considera el control dins la parella un fet acceptable en algunes circumstàncies (controlar els horaris de la parella, impedir a la parella que vegi la seva família o amistats, no permetre que la parella treballi o estudiï, o dir les coses que pot o no pot fer). La recent macroenquesta de violència contra les dones del 2015 evidencia que el 25,4% de les dones de més de 16 anys han rebut al llarg de la seva vida violència psicològica de control d’alguna parella o exparella.
  • Projecte de formació per a la prevenció de la violència masclista, elaborat per l’entitat especialitzada TAMAIA viure sense violència, és una eina pràctica de treball adreçada a professionals que incideixen en els processos de socialització dels i les adolescents. Aporta competències tècniques que permeten el foment d’actituds i creences igualitàries, la promoció del respecte i la responsabilitat personal en les relacions, la deconstrucció de l’estructura simbòlica que sustenta la violència masclista i el foment d’una postura personal crítica i activa envers l’abús.  Sobre la violència masclista (pdf)
  • Projecte de formació per a la prevenció d’abusos sexuals entre iguals en adolescentselaborat per l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears, aborda específicament la violència sexual entre els nois i les noies adolescents, una de les formes de violència més preocupants i també més recurrents en les primeres relacions amoroses. El contingut promou actituds i habilitats per establir relacions interpersonals positives; facilita eines i coneixements per identificar situacions de risc d’abús sexual; fomenta actituds i comportaments igualitaris a partir de la reflexió sobre els models i rols de gènere actuals, i ofereix eines per a l’autoprotecció i la recerca d’ajuda. Sobre abusos sexuals entre adolescents (pdf)