Recursos i documents

image_pdfimage_print

Recull d’enllaços a delicio.us

Recull de recursos extrets de Sobrepantalles.net

Us oferim un primer recull de continguts per aquells que vulgueu submergir-vos en la matèria ; )

Què són les TIC?

Les Tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC o Noves Tecnologies) agrupen elements i tècniques utilitzades en el tractament i transmissió de la informació.  Quan parlem en canvi depantalles, acotem aquest camp al d’aquelles tecnologies o aparells la funció dels quals seria entretenir i/o facilitar la comunicació de forma més visual. Per tant, ens estem referint a mòbils, videojocs, ordinadors i televisió.

Per què ens preocupa aquest tema?

Aquest projecte respon a una realitat emergent encara poc avaluada però que les seves repercussions poden derivar en problemes socials, relacionals, psicològics i de salut.

Estar familiaritzat amb aquestes eines es un requisit quasi obligatori per desenvolupar moltes de les activitats relacionades tant amb les obligacions familiar com les activitats lúdiques i de temps lliure. Conèixer els recursos, els usos, les possibilitats i les limitacions de la xarxa permet una millor adaptació als canvis tecnològics que cada vegada es produeixen més ràpidament minimitzant el perill de “quedar enrere”.

De què parlem quan parlem de pantalles?

Sota l’agrupació genèrica de pantalles agrupem diferents aparells i programari, la funció principal dels quals és entretenir i facilitar la comunicació. A més del mòbil, les més emprades pels adolescents són:

JOCS ELECTRÒNICS

Què són?

Són programes informàtics d’entreteniment dissenyats per executar-se a ordinadors, mòbils, videojocs, etc. Els més jugats son els anomenats MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Play Game): jocs de rol online massius. Encara que també destaquen els FPS (First Person Shooter): trets en primera persona, els jocs esportius i els jocs d’estrategia tipus DotA.

Quins tipus?

 • Consoles fixes (Wii®, PlayStation 3®, XBox®).
 • Consoles portàtils (PSP® –Play Station Portable–, Nintendo DS ®).
 • Jocs d’ordinador.
 • Jocs multijugador massiu simultani (World of Warcraft, Tivia, Habbo, League of Legends…).

XATS

Què són?

El xat és un sistema de comunicació escrita a través de internet entre dues o més persones. Del clàssic IRC (Internet Relay Chat), on tothom es connectava al mateix servidor per parlar sense necessitat d’haver establert algun contacte previ s’ha passat a una gran varietat de sistemes de xat: Messenger®, Skype®, ICQ®, etc, en els que es sol establir contacte amb persones previ consentiment. Els xats poden ser un eina conèxier gent de tot el món.

Quins tipus?

 • Amb persones prèviament agregades (MSN® – Messenger®–, Skype®, GTalk®).
 • Amb persones desconegudes.

XARXES SOCIALS

Què són?

Són estructures socials compostes per grups de persones connectades per un o varis tipus de relacions i que en aquest cas s’ubiquen a internet. Són una plataforma relativament nova on les persones poden compartir coneixement, fotos, inquietuds, etc… A diferencia dels sistemes de xat, aquí es pot compartir encara més i descobrir quelcom nou que et pugui interessar.

Quins tipus?

 • De participació lliure.
 • De participació restringida a persones agregades (Tuenti®, Facebook®, Twitter®, etc.).

BLOCS

Què són?

Per blog entenem una bitàcola online on l’autor o autors publiquen periòdicament articles o texts i que es mostren de manera cronològica. Diaris personals fets públics on hi ha de tot tipus: des de blogs científics i de divulgació fins a histories i lluites personals. Permeten crear i compartir coneixement, gustos, opinions, etc… Fomenten la creativitat i la reflexió.

Quins tipus?

 • Públiques (Fotolog®).
 • Privades –restringides a persones agregades – (Metroflog®).

 

Com és que tenen tant d’èxit?

 • Perquè poden jugar i/o relacionar-se amb altres persones que poden ser conegudes o no ser-ho:“Ara estem jugant a aquest joc de rol unes 20.000 persones i jo, alhora, vaig xatejant amb la meva colla”.
 • Perquè poden estar permanentment comunicats i fer-ho de forma ubiqua: “Des de qualsevol ordinador em connecto amb la meva gent”.
 • Perquè el seu ús és gairebé exclusiu d’adolescents i joves, i aquesta “distinció” esdevé un valor:“Mare, tu no ho entens perquè a la teva època això ni existia”.
 • Perquè ofereixen allò que més agrada a adolescents i joves; l’estimulació i l’impacte visual: “Quan em comprin la consola que suporta imatge d’alta definició, fliparem”.
 • Perquè esdevenen el paradigma de l’alta tecnologia i del canvi i l’aprenentatge constant: “Té vídeotrucades, mp4, correu electrònic, càmera de fotos i vídeo…”.

 

Possibles problemes associats al seu ús

LLEUS I/O MODERATS

Ús abusiu i/o freqüent – Un noi no rendeix a l’IES per haver estat tot el cap de setmana passant-se un nou joc de la consola.
Sedentarisme  – Una noia amb sobrepès es passa tot el temps lliure davant de la pantalla i no fa exercici.
Agregar gent desconeguda – Un estudi revela que un adolescent té, per mitjana, 116 persones agregades –com amics al MSN Messenger®. Realment els coneix a tots?
Relacions distorsionades – Un noi força tímid posa més energia en relacionar-se amb xats i fòrums, que amb el seus amics.

IMPORTANTS

Assetjament de caire grupal – Dos nois insulten un tercer mitjançant missatges públics a un bloc i privats a una e-xarxa social.
Assetjament de caire afectiu o sexual – Un adult que es fa passar per jove, és agregat per una noia de la que treu imatges i dades personals.
Quedar amb persones desconegudes (sense anar acompanyat) – Un noia queda amb un noi a un parc (sense saber edat ni identitat real).
Addicció i aïllament – Un noi es passa tot el temps jugant a un joc en xarxa sense sortir de l’habitació. Sovint no va a classe i es queda a casa.

Els xats faciliten l’existència d’assetjaments per diferents motius:

 • Van acompanyats d’una falsa sensació de seguretat i control quan, en realitat, es desconeix què està passant a l’altra banda.
 • Tenen un llenguatge força estàndard, fet que facilita que persones adultes l’aprenguin i participin com si fossin adolescents o joves.
 • Existeixen diferents mecanismes per suplantar altres persones (com ara aconseguir l’usuari i la contrasenya). És fàcil i freqüent mentir.